Pärlfiskaren

Karin Erlandsson för oss till ett främmande men alldeles självklart land med nya ljud, smaker och dofter. Pärlfiskaren är en äventyrsberättelse om längtan, begär och vänskap, om vad som egentligen är viktigt i livet.

Pärlfiskaren utkom första gången hösten 2017 med illustrationer av Tuuli Toivola. Våren 2018 utkom Pärlfiskaren i ny visuell formgivning av Sami Saramäki. Berättelsen är den samma.

Pärlfiskaren har hyllats av såväl läsare som kritiker. Den belönades med Runeberg Junior-priset 2018 och är nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018.

Köp boken

Fågeltämjaren

I Pärlfiskarens uppföljare Fågeltämjaren tar Karin Erlandsson oss, till nya och mycket mörkare landskap.

Miranda och Syrsa befinner sig i Lydias hus i den norra hamnstaden som förbereder sig för vintern. Med samma skicklighet som Miranda dök efter pärlor, klättrar hon nu högt uppe i smaragdkronorna där hon träffsäkert svingar sin yxa. Men vintern kommer tidigt och med vintern onda krafter, som snart har staden i sitt grepp.

Köp boken

Bergsklättraren

Den norra hamnstaden ligger i ruiner och Iberis har lämnat rädsla och elände i sina spår. I hopp om att hitta ögonstenen och frånta Iberis makten beger sig Miranda, Syrsa och Lydia upp i bergen i den östra regionen. De trotsar kylan och bergsfolkens avvisande beteende, och tar sig till slut ända in i bergets mörker. Där får deras uppdrag konsekvenser de inte har kunnat föreställa sig.

I Bergsklättraren lägger Karin Erlandsson skickligt till bitar i berättelsen om ögonstenen och då den tredje delen slutar är insatserna skyhöga. 

 

Köp boken

Segraren

Segraren är den fjärde och sista delen i serien Legenden om ögonstenen. Kampen om ögonstenen för Miranda och Syrsa till landskapen i rikets västra delar, över bördiga, vårliga åkrar och ända till Drottningstaden, där gatorna är belagda med pärlor. I drottningens palats hittar de ett akvarium som inte liknar något annat och bitarna faller på plats. Vi får veta vem Iberis egentligen är och vad hon har strävat efter hela tiden.

Köp boken

Myter och fakta om pärlornas ursprung är ett uppslagsverk över de arter som finns i Drottningriket, där böckerna i serien Legenden om ögonstenen utspelar sig. Här får vi veta hur roshajen ser ut, varför gormkrabban inte har några fiender och vilken växt som värmer en om man fallit i en isvak. Dessutom får vi veta hur dykarhuvan egentligen fungerar! I boken finns också sagor, myter, recept och sånger.

Köp boken

Böckerna i serien Legenden om ögonstenen utkommer på Schildts & Söderströms samt Bonnier Carlsens förlag på svenska och på Kustantamo S&S på finska (Taru silmäterästä). Sami Saramäki har gjort omslagen och kartorna. Tuula Kojo står för den finska översättningen.