< Tillbaka

Fågeltämjaren

Fågeltämjaren är den andra delen i serien Legenden om ögonstenen och utspelar sig i norra regionen. Här kan du läsa allt om personerna, djuren och växterna som finns med i boken.

Personer

Här kan du bekanta dig med de personer som introduceras i Fågeltämjaren. Många personer finns ju med redan i Pärlfiskaren. Ta dig till den södra regionen för att läsa om dem!

Erk

Gör: Är skogshuggare
Bor: I norra regionen
Familj: Dottern Alli

Birle

Gör: Är norra hamnstadens borgmästare
Bor: I rådhuset i norra hamnstaden

Norma

Ålder: Mycket gammal
Gör: Tar hand om sitt barnbarn, kan sånger och visor

Övriga personer

Se Pärlfiskaren

Djur

Dagskata

Pica Aquila

Dagskatan är den största fågeln i hela drottningriket. Den kan bli upp till 90 cm lång och har en vingbredd på upp till 2 m. Dagskatan är svart med mörkgråa fjädrar på bröstet. Den har gröna ögon och en näbb på 6-11 cm. Näbben är lätt böjd med svart spets. Dagskatan är en rovfågel som häckar såväl i berget, vid dikesrenar eller på ensliga öar.

Äggen är silverfärgade. Honorna lägger vanligtvis 5-8 ägg per år. Då en unge föds flyger alla i flocken upp från träden och skriker. Dagskatan ger sig vanligtvis inte på människor, även om den ofta bygger bo nära människobostäder.

Pir

Pirus alces

Pirar lever enbart i norra regionen. Den kan bli 2 m i mankhöjd och väga över 500 kg. Pirarna är fridlysta, men många jagar dem ändå, på grund av att deras kött är mättande och hålls färskt länge. Pälsen är gråbrun med silverstänk. Piren har stora horn som ser ut att vara övertäckta med bark.

Pirar är skygga djur men letar ofta efter mat i närheten av människor. Pirarna är växtätare. Pirarna parar sig på våren varefter de fäller sina horn.

Guldstjärtar

Nerka nerka

Det är oklart vad guldstjärten är för slags djur. Den har gälar och fenor precis som en fisk, men den kan andas i flera timmar ovanför vattenytan. Som namnet antyder har guldstjärten en guldgul stjärtfena.

Guldstjärten har ingen ryggfena, men en stor puckel på ryggen. Den lever på alger och plankton. Den kan bli upp till 1 m lång och kan väga nästan 60 kg. Guldstjärten trivs bäst i den norra regionen.

Piggsniglar

Spongia spongia

Piggsnigeln är en sjöborre. Då de föds är de grönlila, men de kan skifta färg, ingen vet vad färgens skiftningar beror på eller betyder. Piggsnigeln är inte farlig för människor. De lever på mikroskopisk plankton som flyter omkring i havet. Under många år har piggsnigeln varit försvunnen.

Växter

Röllängek

Quercus aucuparia

Röllängek växer i den norra regionen och kan bli upp till 3 m hög. Dess grenar är böjliga och lätta att tälja i. Dess blad är ovala med sågtandade kanter. Stammen är mjuk och gyllenbrun. Röllängeken är de första träd som tappar sina blad på hösten.

Koppartall

Pinus coprum

Koppartallen har, som namnet antyder kopparfärgade barr. Det är drottningrikets största barrträd. Koppartallar har kraftig stam och blåser sällan omkull. På en Koppartall är grenarna så tätt placerade att solljuset inte kan ta sig igenom grenverket.

Hjärnrot

Cerebrum rapofilia

Hjärnrot doftar gott och har röda kronblad och hjärtfomade blad. Det är en läkeväxt som muntrar upp. Hjärnrotens rötter är mer utgrenade på nordsidan. Mal man rötterna på nordsidan får man ett pulver som botar huvudvärk. Om man mal rötterna på sydsidan får man ett pulver som gör huvudvärken värre. Hjärnroten kan bli 15 cm hög och växer oftast på sluttningar och strandkanter i norra och södra regionen.

Sankt Maximillians halvros

Rosa maximillianus

Sankt Maximillians halvros är en näckros med rosa kronblad. Halvrosen växer med rötterna i strandkanten medan blomman flyter på vattenytan. Kokar man kronbladen får man ett te som botar hosta, feber och andra vanliga åkommor. Halvrosen blommar på sensommaren och hösten.

Svarta pärlor kan ofta plockas från stjälken.

< Tillbaka