< Tillbaka

Teklas fyr

Miranda och Syrsa besöker Teklas fyr under sin resa i jakten på ögonstenen. I Teklas fyr kan du lära dej saker om Legenden om ögonstenen som du inte visste att du inte visste. Vad gör till exempel Frans? Och hur låter sångerna i böckerna på riktigt?

Intervju med Frans

Vem är du?

– Jag heter Frans Erlandsson och är tolv år. Jag fyller tretton år i september. Jag bor i Mariehamn och går i Strandnäs skola. Min mamma är Karin Erlandsson. När jag blir stor vill jag bli lärare eller historieprofessor. Historia och biologi är mina favoritämnen. 

Vad är din uppgift i bokserien Legenden om ögonstenen?

– Det är jag som kommer på alla namnen i bokserien, det klarar inte mamma av. Ögonstenen var det första jag kom på, då mamma skrev boken skrev hon bara XX-pärlan, hon visste att hon borde komma på något men visste inte vad. Så hörde hon mig säga i en lek ”du är min ögonsten” och så var det löst. Jag har också till exempel hittat på namnen dagskata, silverdelfin, pir och smaragdkrona. Jag hittar på mycket som inte kommer med i böckerna, och har ord på allt från små illrar till stora pumaliknande djur. 

Hur går det till när du hittar på namnen?

– Jag får en lista av mamma på vad hon behöver, till exempel ”läkeväxt i bergen” eller ”stort djur i skogen”. Jag använder alla uppslagsböcker jag har, mest växt- och djurböcker men också latinordbok och synonymordbok. Ibland hittar jag på helt egna ord, som pir. Eller pir finns ju redan, men inte i betydelsen stort djur. Annars sätter jag ihop två ord, som smaragd och krona.

Har du ett eget favoritord?

– Min favoritväxt var tantgump, men det godkände inte mamma. Jag förstår inte varför, det finns ju blommor som heter kärringtand. Guldstjärt är annars en favorit, och dagskata, för den är så majestätisk. Vetesviol tycker jag också om.

Finns det flera ord som inte godkänts?

– Diarréfikon. Och strandnejlika. Jag brukar ge tre förslag till varje ord som behövs. 

Har du tips för de som vill hitta på egna namn?

– Gör det inte för invecklat, då går det på skrutt. Jag hittade på paröllängek, men det var för svårt, så det gjorde vi om till röllängek. Att hitta på helt egna ord är svårare än att sätta ihop flera som redan finns. När man hittat på ett ord måste man också kolla att det inte redan existerar i den betydelsen.  

Recept på päronmust

Ingredienser:

  • 2 liter päronsaft
  • ca 4 frökapslar hel kardemumma
  • 3 kanelstänger
  • ca 5 stjärnanis
  • 1 msk hel nejlika
  • florsocker efter smak

Gör så här:

  1. Koka upp alla ingredienser utom florsockret. Låt svalna med lock på och kryddorna kvar, gärna över natten. 
  2. Sila bort kryddorna. Smaka av med florsocker (mängden beror på hur söt saften var från början).
  3. Päronmust kan serveras både varm och väl kyld.
  4. Kryddornas respektive mängd varierar beroende på var i drottningriket musten bryggs. I södra regionen använder man mer kanel, medan vanilj tillsätts i den västra regionen. 

Sånger

Text, musik och framförande: Fredrik Erlandsson

Fyra dagskator flög i bredd
När alla träd är fällda
Våga Våga Hej
< Tillbaka