< Takaisin

Teklan majakka

Etsiessään Silmäterää Miranda ja Sirkka vierailevat Teklan majakalla. Täällä voit oppia Silmäterän tarusta myös sellaisia asioita, joita et tiennyt odottaa. Millä tavalla Karin Erlandssonin poika Frans on auttanut kirjojen tekemissä? Lue Fransin haastattelu, niin saat tietää! Entä miltä kirjan laulut kuulostavat? Voit kuunnella ne täällä!

Fransin haastattelu

Kuka sinä olet?

- Nimeni on Frans Erlandsson ja olen kaksitoista vuotta vanha. Täytän kolmetoista syyskuussa. Asun Maarianhaminassa ja käyn Strandnäsin koulua. Äitini nimi on Karin Erlandsson. Minusta tulee isona opettaja tai historian professori. Koulussa lempiaineitani ovat historia ja biologia.

Mikä on sinun osuutesi Taru Silmäterästä -kirjasarjassa?

- Keksin kirjasarjaan kaikki nimet, koska äiti ei selviä niistä yksin. Silmäterä oli ensimmäinen keksintöni. Ensin äiti kirjoitti kirjaan pelkästään XX-helmi. Hän tiesi että jotain siihen pitäisi keksiä mutta ei tiennyt mitä. Sitten hän kuuli, kun minä leikkiessäni sanoin ”sinä olet silmäteräni”, ja niin oli ongelma ratkennut. Minun keksimiäni ovat myös esimerkiksi päivytharakka, hopeadelfiini, piira ja smaragdilatva. Minulla on sanoja kaikenlaisille pienille hillereille ja isoille puumamaisille eläimille, ja keksin paljon kaikkea muutakin, mikä ei päädy kirjoihin.

Miten toimit, kun keksit nimiä?

- Äiti antaa minulle listan tarvitsemistaan nimistä, esimerkiksi ”vuorilla kasvava lääkekasvi” tai ”iso metsäneläin”. Käytän kaikkia tietosanakirjoja mitä minulla on, etupäässä kasvi- ja eläinkirjoja, mutta myös latinan sanakirjaa ja synonyymisanastoa. Joskus keksin ihan omiakin sanoja, kuten piira. Tai onhan piira sanana olemassa, mutta se ei tarkoita isoa eläintä. Toisinaan taas niputan yhteen kaksi sanaa, kuten smaragdi ja latva.

Onko sinulla lempisanaa?

- Lempikasvini oli eukonahteri, mutta sitä äiti ei hyväksynyt. En ymmärrä miksi, koska onhan olemassa sellainenkin kasvi kuin akankaali. Kultapyrstö on yksi suosikkejani, samoin päivytharakka, koska se on niin majesteettinen. Tykkään kovasti myös vehnäorvokista.

Onko äitisi hylännyt muitakin sanoja?

- Ripuliviikunan. Ja rantaneilikan. Annan yleensä kolme vaihtoehtoa tarvittaville sanoille.

Onko sinulla vinkkejä niille, jotka haluavat myös keksiä omia nimiä?

- Älkää tehkö niistä turhan monimutkaisia, koska silloin voi mennä pahasti metsään. Minä keksin yhden puun nimeksi pariruokotammi, mutta se tuntui liian hankalalta, joten teimme siitä ruokotammen. Ihka omia sanoja on vaikeampi keksiä kuin jos liittää jo olemassa olevia sanoja yhteen. Kun on keksinyt jonkin sanan, pitää myös tarkistaa, ettei se ole jo käytössä siinä merkityksessä.

Päärynäsiman resepti

Ainekset:

 • 2 litraa päärynämehua
 • n. 4 siemenkodallista kokonaista kardemummaa
 • 3 kanelitankoa
 • n. 5 tähtianista
 • 1 rkl kokonaisia neilikoita tomusokeria maun mukaan

  Keitä kaikkia muita aineksia paitsi tomusokeria.
  Anna jäähtyä kannen alla mausteiden kanssa, mielellään yön yli.
  Siivilöi mausteet pois. Mausta tomusokerilla (määrä riippuu mehun alkuperäisestä makeudesta).
  Päärynäsiman voi tarjoilla joko lämpimänä tai kylmänä.
  Mausteiden määrä vaihtelee kuningatarkunnan eri osissa. Etelässä käytetään enemmän kanelia, kun taas lännessä simaan lisätään myös vaniljaa.

Laulut

Teksti, musiikki ja esitys: Fredrik Erlandsson

Fyra dagskator flög i bredd
När alla träd är fällda
Våga Våga Hej

Yleisiä kysymyksiä Karinille

 

Kuinka vanha olet?
- Nyt olen 40-vuotias, olen syntynyt 12. heinäkuuta 1978.

Missä asut?
- Asun Maarianhaminassa Ahvenanmaalla. Synnyin ja vartuin Uusikaarlepyyssä Pohjanmaalla, mutta sitten rakastuin ahvenanmaalaiseen mieheen. Olen asunut Ahvenanmaalla vuodesta 2005.

Onko sinulla lapsia?
- Minulla ja miehelläni Fredrikillä on kaksi lasta. Frans on 13-vuotias ja Bror 9-vuotias. Frans on keksinyt Taru Silmäterästä -sarjaan kaikki nimet, ja Bror on kirjojen Niilo.

Rikastuuko kirjoittamisella?
- No ei ehkä kirjoja kirjoittamalla, mutta joskus voi saada palkintoja ja silloin on aika rikas. Kirjailija elää yleensä niin sanotuilla apurahoilla. Silloin kirjailija on anonut rahaa, ja hyvässä lykyssä voi saada palkkaa muutamaksi vuodeksi, jotta voi kirjoittaa kirjoja kaikessa rauhassa. Olen työskennellyt monta vuotta toimittajana, mistä saan palkkaa.

Missä kirjoitat kirjasi?
- Talossamme oli uima-allas. Remontoimme sen minulle työhuoneeksi, eli minä tavallaan istun työskentelemässä uima-altaan kannen päällä (altaassa ei tietenkään ole enää vettä).

Milloin kirjoitat kirjojasi?
- Mieluiten herään aikaisin aamulla, ehkä jo ennen kuutta, ja kirjoitan kunnes kello on yksitoista. Silloin minulla on usein aika raukea olo.

Pelaatko Fornitea?
- En, mutta tykkään seurapeleistä. Suosikkejani ovat Skip-Bo ja Menolippu.

Kuinka monta kirjaa olet kirjoittanut?
- Olen kirjoittanut kahdeksan kirjaa, joita voi ostaa kaupoista tai lainata kirjastoista. Lisäksi olen kirjoittanut kolme kirjaa, jotka ovat toistaiseksi vain tietokoneellani.

Onko sinulla eläimiä?
- Ei.

Mikä on lempieläimesi?
- Maneetti.

Mitä teet vapaa-ajalla?
- Mieluiten luen, luen tosi paljon. Ja perheen kanssa käymme usein metsässä kävelyllä. Joogaan paljon ja uin ja juoksen, koska hartiani väsyvät kun istun pitkään työn ääressä.

Miten kirja kirjoitetaan?
- Pitää kirjoittaa ja kirjoittaa ja kirjoittaa niin paljon että se paisuu ulos raameistaan. Se on helpointa, jos tykkää kirjoittamisesta. Siinä kehittyy vain harjoittelemalla, ja jos harjoittelee tarpeeksi, kirjan saa lopulta valmiiksi. On syytä muistaa, että kirjassa saisi mielellään olla yksi tai kaksi päähenkilöä ja että jotain pitää tapahtua ja päähenkilölle on käytävä hullusti, kunnes asia lopuksi ratkeaa.

Voisitko tulla käymään koulullani?
- Mielelläni. Silloin on parasta, että opettajasi ottaa yhteyttä Lukukeskukseen. Lukukeskuksen kotisivuilla on myös mainittu, miten paljon veloitan koulukäynneistä.

< Takaisin